В помощ на стомираните

Названието стома идва от гръцки и означава уста, устие или в случая изкуствено създаден отвор между два кухи органа или между кух орган и повърхността на тялото.

Видове:

 • Илеостома  (ileostoma)  – изкуствено създаден отвор на тънкото черво.
 • Колостома  (colostoma) – изкуствено създаден отвор на дебелото черво.
 • Уростома    (urostoma) – изведен върху повърхността на коремната стена отвор на единия или двата уретера.

Болести,при които се извежда стома:

 • Вродени деформации на дебелото черво
 • Тумори, както доброкачествени и злокачествени, налагащи отстраняване на най-долната част от дебелото черво заедно със сфинктера.
 • Възпаления на дебелото черво
 • Преплитане на червата (илеус), както и пробиви на червата (перфорации).
 • Кръвотечения от червата
 • и др.

Стомите:

По форма торбите биват два главни вида – затворени за еднократна употреба и отворени – за по-продължително ползване.

– затворените торби са полиетиленови торбички само с един отвор – за стомата. След напълването им с фекалии, те се отделят от стомата и се изхвърлят.

– отворените торби имат два отвора – един за стомата и един в долната част на торбичката, който се затваря с клампа (щипка). Когато се напълни се изпразва през долния отвор, като се свали щипката.

Според начина на прикрепването си торбите биват залепващи или прилепващи.

– залепващите  торби имат около отвора за стомата намазана с лепило повърхност, с която се залепват за кожата около стомата.

– прилепващите торби – при тях прикрепването към кожата става чрез плочка с желатинозна материя. Тази плочка може да е споена с торбата (така наречената еднокомпонентна система) или да е отделена от него (двукомпонентна система). Във втория случай торбата се прикрепва към плочката. Самата плочка трябва да е прилепена към корема няколко дни и се сменят само торбичките.

Грижа за кожата около стомата:

При отлепването на торбите трябва внимателно да се издърпа и да се отстрани торбата за да не се разрани кожата около стомата. В случай, че се разрани има продукти, които са специално предназначени за такъв тип грижа към кожата

 • Аскина бариер филм спрей 28 мл – бързо съхнещ, прозрачен бариерен спрей, който позволява на кожата да диша, използван за защита на кожата от увреждане или възпаление в следствие на контакт на кожата с телесни течности (урина, изпражнения).
 • Суперфилър запълваща паста 60 гр. -паста за запълване на кожни гънки около прилагането на стомата. Пастата предпазва от изтичане и дразнене на кожата.

Начин на поставяне:

 1. Дезинфекцирайте ръцете си , добре е да поставете  ръкавици
 2. При отделянето на старата торба внимавайте да не раздразните кожата! Най-добре е с една ръка да отделяте внимателно лепкавата повърхност, а с другата да притискате кожата отстрани, за да създадете контранатиск.
 3. Стомата и околността й почиствате с кръгови движения отвън навътре (концентрични кръгове).
 4. Подсушете със суха стерилна марля.
 5. Напръскайте с „Аскина бариер фимл спрей 28 мл“ за максимална защита около стомата.
 6. При нужда със електрическа самобръсначка премахнете космите, поникнали около стомата. С това смяната на колектора е по-безболезнена и се отстранява опасността от възпаления на коренчетата на космите. Сухото бръснене със самобръсначка, както и прилагането на обезкосмяващи кремове е опасно –може да се получи наранявания на кожата, да възникнат алергии
 7. Изрежете големината на отвора на торбичката.
 8. Отстранете защитното фолио на торбата, непосредствено преди залепването. Не пипайте залепващата повърхност
 9. Плътно притискайте залепващата част върху кожата без да образува гънки при следната последователност: отдолу, отстрани и накрая отгоре.
 10. При двукомпонентните колектори – здраво фиксирайте двете части.

Смяна на торбата:

– Торбата се сменя на на 2 – 3 дни, всекидневната смяна на торбата може да предизвика раздразнение на кожата около стомата ( зачервявания, обриви, разраняване ).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *