Стевия – Чудотворната билка

р

Резултат с изображение за стевия

 

Какво представлява СТЕВИЯ?

Стѐвията (Stévia) e род многогодишни растения от семейство Сложноцветни (или Астрови), включващи около 240 вида билки и храсти, растящи в субтропичните и тропичните райони в Южна и Централна Америка.

Видът Stevia Rebaudiana, по-известен като sweetleaf (сладко листо) или sugarleaf (захарно листо) или просто стевия, е широко разпространен заради сладкия вкус на листата му. Като подсладител и заместител на захарта, от гледна точка на вкус, стевията има по-бавно начало на действие и по-голяма продължителност от тази на захарта, като някои екстракти могат да имат горчив, както и остатъчен вкус при високи концентрации.

Със своя екстракт от стевиол гликозиди с до 300 пъти сладостта на захарта стевията привлича вниманието с нарастване на търсенето на ниско въглехидратни, с ниско съдържание на захар подсладители. Причината е, че стевията има незначителен ефект върху кръвната захар и е привлекателна за хора на диети с контролиран прием на въглехидрати.

Родът Stevia се състои от 240 вида растения, произхождащи от Южна Америка, Централна Америка и Мексико, с няколко вида, растящи далеч на север – в Аризона, Ню Мексико и Тексас. Те за пръв път са проучвани от испанския ботаник и лекар Petrus Jacobus Stevus (Педро Естеве, 1500 – 1556), от чието фамилно име произхожда латинската дума stevia. Употребата от хора на сладките видове Stevia Rebaudiana произхожда от Южна Америка. Листата на растението стевия са 30 – 45 пъти по-сладки от захарозата (обикновената трапезна захар). Листата могат да се консумират пресни или в чайове и храни.

Растението се използва широко от народа гуарани повече от 1500 години, а има и дълга история на употреба за лечебни цели в Парагвай и Бразилия. Листата са били традиционно използвани в продължение на стотици години в тези страни за подслаждане на чайове, като лекарства и като „сладко лечение“.

  СТЕВИОЛЪТ е основният градивен елемент на сладки гликозиди във стевия .Точната структура на агликона и гликозида са публикувани през 1955 година.

СТЕВИЯ И ДИАБЕТ?

Захарният диабет заема трето място по смъртност – от него умират над 4 милиона души годишно. По най-оптимистичните прогнози само след 20 години от захарен диабет ще страдат около 380 милиона човека! Диабет се развива, когато задстомашната жлеза не произвежда достатъчно количество инсулин, което води до различни изменения в организма, в това число и до повишаване на нивото на захар в кръвта.

Организмът се състои от милиарди клетки, всяка от които, за да изпълнява своите функции, се нуждае от енергия. Храната, която приемаме, се разпада до прости захари – глюкоза, която стига до клетките като източник на енергия. Хормонът на задстомашната жлеза, инсулинът, спомага за преминаването на глюкозата от кръвта в клетките. След като премине в клетките, нивото й в кръвта естетвено се понижава. Ако инсулинът се изработва в недостатъчно количество (диабет от първи тип) или не действа достатъчно добре (диабет от втори тип), глюкозата не може да попадне в клетките и се натрупва в кръвта. След това глюкозата попада в урината, което предизвиква цяла поредица негативни симптоми.

Захарният диабет е комплексно заболяване, което оказва влияние върху много сфери от живота на болния. В това влизат и ограниченията в храненето, и постоянните инжекции, а твърде често и по-страшни последствия, ако бъде нарушена строгата диета. А е толкова трудно да се сдържи човек от съблазни, още повече щом са строго забранени. Ето защо лекарите препоръчват използването на заместители на захарта, като най-добрият от всички е стевиозидът, който не носи калории и не зависи от инсулина, така че може да се използва като подсладител на всякакви ястия и напитки и навсякъде, където има необходимост от подслаждане. Нещо повече, клиничните изследвания на екстракт от Стевия, от който получават стевиозид, показаха че редовната употреба дори и само на чай от листа на Стевия, значително подобрява състоянието на болните от захарен диабет и се нормалиира нивото на захар в кръвта. Това обикновено се проявява още след третата – четвърта седмица от това лечение.

Многозначителна е статистиката от Парагвай и други Латиноамерикански страни, в които се употребяват листата на Стевията вместо захар. Например в Парагвай се употребяват над 8 килограма на човек годишно. Инсулинзависимите болни в страната са под 0,5 %, което е много пъти под средното ниво за Западна Европа, Съединените Щати, Русия и Украйна.

Вече и в Европа, и в Съединените Щати, в Русия и Украйна – страни, в които беше посадена и отгледана Стевия и започна да измества захарта в храната на хората, резултатите от лечението на захарния диабет са окуражителни. Ето какво разказва Констатин Василиевич Степанов от Санкт Петербург:

„Имах букет от болести – захарен диабет, хипертония, исхемична болест, хронична сърдечна недостатъчност. Лекарствата нямаха осбен ефект, още повече, че някои помагаха на едно заболяване, а пречеха на друго. Но най-много ме затрудняваше строгата диета, особено сладостите, които обичам от дете. Когато лекуващият лекар ми препоръча да започна редовно да използвам Стевия и нейните продукти, реших, че това е някакъв експеримент, но добросъвестно пиех в началото чай, а когато състоянието ми започна да се подобрява започнах да използвам тази златна билка и в сладкиши, компоти и други ястия. След три месеца редовна употреба на чая от листата на растението кръвната захар влезе в норма, а сърцето престана да ме тревожи. Самочувствието и работоспособността ми са високи и според лекарите възстановяването ми върви много успешно. Казвам лекарите, защото към моя лекуващ се присъединиха още и специалисти по ендокринология, сърдечно-съдови и белодробни болести. Всички са единодушни, че подобряването на състоянието ми се дължи именно на редовната употреба на Стевията и нейните продукти. Те започнаха да предлагат и на други свои пациенти да заменят захарта със стевиозид и други продукти от  билката.

Всеки човек получава необходимите за живот вещества  чрез стомашно-чревния тракт. Именно той осъществява механичната и химическата преработка на приетата от нас храна, извлича хранителните вещества и ги разпределя между клетките на органите и целия организъм. В процеса на храносмилането веществата постепенно се превръщат в съединения, растворими във вода: белтъците се разлагат до аминокиселини, въглеводородите – до монозахариди, мазнините – до глицерин и мастни киселини. Тези вещества се всмукват в стомашно-чревният тракт и постъпват в кръвта и лимфата, които ги разнасят до всички тъкани на организма. Всички секреции, които отделя стомашно-чревният тракт, имат способността да предотвратяват микробното разлагане на храната, което означава, че по този начин предотвратяват и болестите. Ето защо стомашно-чревният тракт, макар и да не заплашва в такава степен живота, както ракът или захарният диабет, нарушава нормалния ход на живота на човека. Такива поражения на хранопровода като киселини, язви, гастрит и други ни преследват поради некачествените продукти и нездравата околна среда и особено поради стреса, на който сме подложени ежедневно и ежечасно, нарушават нормалната работа на храносмилателната система.

При хронични или остри заболявания, естествено, ще се обърнете към гастроентеролог и ще следвате неговите указания. Но за профилактика и заедно с  лечението можете да използвате прекрасната билка, достигнала до нас от Парагвай. Разбира се, че става дума за Стевията. Екстрактът от това растение – стевиозидът, е многократно по-сладък от захарта, но за разлика от нея няма калории и най-важното за стомашно-чревния тракт – не предизвиква ферментация. Освен това има антибактерицидно действие и е много полезен в борбата със стомашно-чревните заболявания.

КАКВО ЗНАЧИ  „ВРЕДНИ“ ПОДСЛАДИТЕЛИ?

Вече не е тайна почти за никого, че бялата рафинирана захар е едно от най-опасните, пристрастяващи и разрушаващи здравето ни подсладители. Но пък се нароиха много алтернативни подсладители, които сме склонни да приемаме за безвредни, само защото са различни от захар. Ето ви един ценен материал, който ще ви даде качествена информация, за да можете да избирате информирано.

Вреден подсладител № 1 Аспартам (E 951)

Последствията от употребата на аспартам: натравяне с метанол (което имитира симптомите на множествена склероза), мускулни болки, спазми, гърчове, виене на свят, болки в главата, депресия, ставни болки, шум в ушите, влошаване на зрението. Особено опасен за диабетиците. (а масово се слага в диетични хранителни продукти, предназначени точно за диабетици!!!) Способства нивото на кръвната захар да стане неконтролируемо, в резултат на което много от пациентите могат да изпаднат в кома. Аспартамът силно повишава апетита за сладки неща, навярно поради спадане нивото на серотонина в кръвта.

Вреден подсладител №2 “ацесулфам к” и “цикламат”

Ацесулфам К е подсладител, добавян често заедно с аспартама, одобрен от FDA (Агенция за храните и лекарствата на САЩ) през 1988 г. Добавя се в диетичните храни, напитки на прах, дъвки. Чрез разпадния си продукт ацетоацетамид води до тумори на белите дробове, млечните жлези, тимусна жлеза, левкемия.
Цикламат – подсладител, забранен през 1970 г., след като в края на 60-те стана ясно, че е напълно способен да причини рак на лабораторни мишки но отново се употребява в безалкохолни напитки. Натриев цикламат не следва да се употребява при бъбречна недостатъчност, а така също и по време на бременност и кърмене. Попадайки в стомаха, този заместител на захарта под действието на живеещите там бактерии се превръща в циклахексаламин — вещество, което не е изследвано и изучено окончателно.

За финал ще Ви представим една вкусна и здравословна идея за използването  а СТЕВИЯ  кулинарията….. а именно ЧИЙЗКЕЙК СЪС СТЕВИЯ

 

Необходими Съставки

Начин на приготвяне

Разтворете набухвателя в киселото мляко и разбъркайте. Към него добавете изварата и разбийте добре с миксер.

При непрекъснато разбиване добавете яйцата едно по едно, стевията, царевичното брашно и разбийте до хомогенност. Разделете сместа на две и едната оцветете с какаото.

Сипете сместа с какао в подходяща незалепваща форма за печене, отгоре бялата част и сложете да се пече в загряна на 170 градуса фурна за около 25-30 минути. Поднесете диетичния чийзкейк охладен.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *