ЕНТЕРАЛНО ХРАНЕНЕ – СЪЩНОСТ И ТЕХНИКИ!

Ентералното хранене е техника, с която хранителните вещества се внасят в храносмилателния апарат чрез сонда, вкарана през носа или имплантирана директно в стомаха или червата.

Може да се назначава в случай на:

Тежки странични ефекти в устата или хранопровода, причинени от химио- или лъчетерапия, които не позволяват правилното хранене и хидратирането.
Когато тумор в устата или хранопровода пречи или затруднява преминаването на храна.
Ако пациентът е дезориентиран или страда от състояние на обърканост, може да бъде важно временно да му се назначи ентерално хранене.
Не трябва да забравяте, обаче, че вашият лекар е този, който ще предпише нужната хранителна добавка или възможността за ентерално хранене за необходимото време: Следвайте неговите съвети!

Съществуват различни методи на въздейстние с храненето, изборът на метод зависи от възрастта на детето, клиничната ситуация, възможностите за перорален прием, както и от диетичните навици и цени:

Интензивно консултиране на храненето (качество и количество на храната) хранителни добавки;
Различни видове режими на хранене;
Парентерално хранене със или без перорален прием

Лечебно ентералното хранене се определя като хранене през устата или през сонда директно в стомах, дуоденум или йеюнум.
Въвеждането на хранителните вещества може да става по
няколко начина:
• През устата – хранителните формули трябва да имат ако не
приятен, то поне приемлив вкус.
• В стомаха – през назогастрална (орогастрална) сонда,
гастростомен катетър.
• В йеюнум – през назойеюнална сонда, гастростомен катетър.

Ентералното хранене има редица предимства пред парентералното при пациенти нуждаещи се от поддържащо хранене. Главните предимства са че ентералното хранене включва запазване на гастроинтестиналната функция, неговата цена, лесно приложение и безопасност.

Запазване на гастроинтестиналната функция
След оралната фаза на храносмилане, ентералното хранене активира същите гастроинтестинални отговори, както нормалното хранене. Наличието на интралуминални нутриенти стимулира (1) гастроинтестиналната невроендокринна функция, повлиява мотилитета и храносмилане чрез секрецията на храносмилателни сокове и гастроинтестинални хормони и (2) поддържа чревната мукоза, включително чревно асоциирана лимфна тъкан (GALT).
Цена
Ентералното хранене се преценява да е два до четири пъти по евтино от парентералното в болнични и извънболнични условия (22).
Приложение и безопасност
В резултат на напредъкът в технологиите за производство на сонди, методи на доставяне, технически умения на здравните професионалисти и по-добро обучение на родители и обгрижващи, приложението а ентерално хранене се асоциира с подобрен клиничен резултат и безопасност (23). Сравнено с парентераото хранене, то е много по-лесно и безопасно, допуска много по-широки граници за грешки от метаболитни усложнения.
Препоръчва се използуването на ентерален път когато стомашно чревната система функционира и то да максимално възможни количества, за да се минимизират нуждите от парентерален внос, както в болница, така и в домашни условия
Установено е че домашното ентерално хранене е безопасно и ефективно и макар че е трудно да се проследи децата са по-активни и щастливи в домашни условия. Домашното ентерално хранене трябва да се обсъжда, когато клиничното състояние на пациента е стабилно и добре контролирано. В последните педиатрични серии индикациите за домашно ентерално хранене бяха храносмилателни разстройства в 35% от пациентите, неврологични и мускулни заболявания също в 35%, злокачествени в 11% и задържане в растежа при 8% от децата (24). Индикациите вероятно ще нарастват, в резултат на напредването в клиничните грижи и особено развитието на по-евтини, безопасти и портативни помпи и друга техника.

В този модул се дискутират различни аспекти на ентералното хранене при педиатрични пациенти. Описват се индикации, контраиндикации, приложение, мониториране и усложнения. Представен е хранителния състав на различни формули, описани са критериите за избор на формула.
Присъствието на храна в чревния лумен оказва
изключително важно въздействие върху стомашночревния тракт.
То се проявява в няколко насоки и има решаващо значениие за
хода на критичните състояния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *