Стевия – Чудотворната билка

steviq1

р   Какво представлява СТЕВИЯ? Стѐвията (Stévia) e  род   многогодишни   растения  от семейство  Сложноцветни  (или Астрови), включващи около 240  вида   билки  и  храсти , растящи в субтропичните и тропичните райони в  Южна  и  Централна Америка . Видът Stevia Rebaudiana, по-известен като sweetleaf (сладко листо) или sugarleaf (захарно листо) или просто стевия, е широко разпространен заради сладкия вкус на листата му. Като подсладител и заместител на захарта, от гледна […]

Прочети повече →

ЕНТЕРАЛНО ХРАНЕНЕ – СЪЩНОСТ И ТЕХНИКИ!

Ентералното хранене е техника, с която хранителните вещества се внасят в храносмилателния апарат чрез сонда, вкарана през носа или имплантирана директно в стомаха или червата. Може да се назначава в случай на: Тежки странични ефекти в устата или хранопровода, причинени от химио- или лъчетерапия, които не позволяват правилното хранене и хидратирането. Когато тумор в устата […]

Прочети повече →

Храни подходящи за диабетно болни

х Диабетът е обменно заболяване, което се характеризира с необичайно високо ниво на гликозата в кръвта. Захарният диабет е хронично метаболитно заболяване, свързано с абсолютна или релативна липса на инсулин. Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса и е ключ за пренасяне на кръвната захар в клетките, за да се произведе енергия. Липсата на инсулин води до повишение […]

Прочети повече →

В помощ на стомираните

colostomiya-posle

Названието стома идва от гръцки и означава уста, устие или в случая изкуствено създаден отвор между два кухи органа или между кух орган и повърхността на тялото. Видове: Илеостома  (ileostoma)  – изкуствено създаден отвор на тънкото черво. Колостома  (colostoma) – изкуствено създаден отвор на дебелото черво. Уростома    (urostoma) – изведен върху повърхността на коремната […]

Прочети повече →

Заболяването захарен диабет

Захарният диабет е хронично, социално-значимо заболяване, при което еповишено нивото на глюкозата в кръвта. Глюкозата е необходима за производство на енергия, което става във всяка клетка на тялото. Глюкозата от кръвта може да влезе в клетките само в присъствие на достатъчно количество инсулин. Инсулинът е хормон, който се произвежда в т. нар. бета-клетки на задстомашната жлеза (панкреаса). […]

Прочети повече →